Fehér kenyér

Hozzávalók:

650gr liszt(BL55-BL80)

3,5dl víz

4tk(30g) só

250-300g kovász (+ 2dkg élesztő a bátortalanoknak.)

Ízlés szerint magvak.(A helyi bioboltban megtalálhatók!)

A hozzávalókat gépben összegyúron,majd veknit formázok belőle,(Ld Limara pékség) és 2-3 helyen bevagdosom.(sütés elött is próbáltam,de akkor a tészta összeesett!!)

Ezután kb egy órát kelesztem,majd sütőbe rakom,és 200 fokon kb. 35 perc alatt készre sütöm.(Hideg sütő esetén kb.45 perc,de itt a felfűtés alatt a tészta tovább kel.)

A sütés vége elött 10 perccel a kenyeret vizes ecsettel megkenem,hogy szép fényes legyen.

Kovász készítése:

500gr  lisztből,2,5dkg élesztőből és 3dl vízből lágy tésztát készítek,és szobahömérsékleten zárt edényben egy napot  kelesztem.(Ekkor már jó)Ezután hűtőbe teszem a felhasználásig.Akkor jó,amikor kellemes erjedt illata van.

Felhasználáskor a maradék kovászt vízzel és liszttel (etetem) a következő felhasználásig,és hűtőben tárolom.