
Csirkemell és szalonnapörkölt dióval (középkori recept alapján, kicsit átdolgozva)
4 személyre
4 vastag szelet szalonna nagy darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma
1kg csirkemell
225 g gomba
75 g pörkölt dió vagy mogyoró
300 ml világos sör
150 ml víz
2-3 babérlevél
kevés só és frissen őrölt fekete bors
6 vastag szelet barna kenyér
Csipet szerecsen dió
Pirítsuk meg a szalonnát a fokhagymával, amíg enyhén megbarnul. Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk meg mindkét oldalukat. Adjuk hozzá a gombát és a diót, pároljuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a vizet, sört és babérlevelet. Forraljuk fel, fedjük le és főzzük 1,5 óráig.
Szedjük ki a húst, a maradék lét hűtsük le teljesen és szedjük le a felesleges zsírt.
Kenyérszeleteket locsoljuk meg a felmelegített szafttal és ezeken tálaljuk a húst.
(Forrás: Michelle Berriedale-Johnson : The British Museum Cookbock)