
Medvehagyma leves
Medvehagyma leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
- 2 db közepes burgonya
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 – 4 gerezd fokhagyma
- 5dkg margarin
- 2 dl főzőtejszín vagy tejföl
- 1 liter húslé, húsleves
- 2 közepes szelet fehér kenyér
- só, bors.
Előkészítés:
A medvehagyma levelekről vágd le a szárakat. Mosd meg és aprítsd fel kézzel vagy géppel. A burgonyát hámozd meg, vágd fel darabokra és kevés vízben tedd fel főni. A hagymát vágd fel apróra. A fokhagymát vágd fel, sóval dörzsöld szét, vagy fokhagymaprésben zúzd szét. A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.
Elkészítés:
A hagymát a zsíron megpárolod, kicsit (világos színűre) lepirítod. Rádobod a medvehagymát, kevés vízet teszel alája és tovább párolod, míg összeesik. Leveszed a tűzhelyeről, hozzáadod a fokhagymát, kevés vizet és mixerrel péppé töröd. A megfőtt burgonyát széttöröd, a péphez adod, tovább mixeled addig, míg homogén lesz. Szükség szerint megsózod és borsozod, majd felengeded a hűslevessel. Hozzáteszed a burgonya főzővizét is. Összeforralod, utána belekevered a tejszínt és kész a leves.