Medvehagyma leves

 

 

Medvehagyma leves

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon) 
  • 2 db közepes burgonya 
  • 1 fej közepes vöröshagyma 
  • 2 – 4 gerezd fokhagyma
  • 5dkg margarin
  • 2 dl főzőtejszín vagy tejföl
  • 1 liter húslé, húsleves
  • 2 közepes szelet fehér kenyér  
  • só, bors.

Előkészítés:

A medvehagyma levelekről vágd le a szárakat. Mosd meg és aprítsd fel kézzel vagy géppel. A burgonyát hámozd meg, vágd fel darabokra és kevés vízben tedd fel főni. A hagymát vágd fel apróra. A fokhagymát vágd fel, sóval dörzsöld szét, vagy fokhagymaprésben zúzd szét. A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.   

Elkészítés: 

A hagymát a zsíron megpárolod, kicsit (világos színűre) lepirítod. Rádobod a medvehagymát, kevés vízet teszel alája és tovább párolod, míg összeesik. Leveszed a tűzhelyeről, hozzáadod a fokhagymát, kevés vizet és mixerrel péppé töröd. A megfőtt burgonyát széttöröd, a péphez adod, tovább mixeled addig, míg homogén lesz. Szükség szerint megsózod és borsozod, majd felengeded a hűslevessel. Hozzáteszed a burgonya főzővizét is. Összeforralod, utána belekevered a tejszínt és kész a leves.